15.10.2009

Grožđe- voće za zdravlje i vitkost


Kad je sezona, iskoristite priliku i uživajte u ovom ukusnom i zdravom voću


Grožđe- voće za zdravlje i vitkost

Grožđe je dobar izvor hranjivih tvari bitnih za naše tijelo i njegove su prednosti za zdravlje, u odnosu na mnogo drugo voće, brojne.
Plodovi se mogu podijeliti na crvene, crne i bijele.

Koliko je grožđe zdravo?

  • detoksificira i čisti organizam te potiče mršavljenje
  • smanjuje rizik od bolesti srca i raka 
  • grožđe je izvor vitamina A, B, B6 i folne kiseline
  • sadrži složene tvari, pterostilbene, koji smanjuju kolesterol i trigliceride
  • u grožđu se nalaze minerali kao što su kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i selenbakar,
  • mangan i cink također su prisutni u grožđu, a sadrži i vlakna i proteine
  • Grožđe je brz izvor energije i popravlja krvnu sliku.
  • Sok od grožđa se lako spravlja, nazivaju ga još "nektar bogova". Preporuča se u slučajevima zatvora, gihta, reumatizma, bolesti kože i jetre.
  • Ovo lužnato voće uvelike pomaže pri smanjenju kiselosti mokraćne kiseline i eliminaciji kiseline iz organizma, pa tako uvelike potpomaže rad bubrega.
  • Studije su pokazale da sok od grožđa, crno vino i čaj od grožđica imaju jako antivirusno djelovanje osobito protiv poliovirusa i herpes simplex virusa.
  • Pomaže pri smanjenju zgrušnjavanja trombocita i štetnih ugrušaka krvi.

Sjemenke grožđa zdravije od voća

Sjemenke grožđa su snažni antioksidansi koji blokiraju prerano starenje i bolesti kontroliranjem slobodnih radikala. Poznato je da neki ekstrakti sjemenki grožđa imaju i do 50 puta veću nutritivnu vrijednost vitamina E i C. Oni također imaju antivirusna, antikancerogena svojstva koja osiguravaju cirkulaciju krvi. Koža grožđa je također vrlo hranjiva. Ona uništava stanice raka u ljudskom tijelu.

Upozorenja:

- grožđe i sok od grožđa se ne preporučuju za čir želuca, dijabetes, kolitis, proljev i dizenteriju.

- izbjegavajte miješanje grožđa s mlijekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima.

- ako imate pokvaren zub, grožđe ili sok od grožđa će intenzivirati kvarenje zuba.

Kako se čuva grožđe

Berba
Grožđe se bere od kolovoza do studenog. U vrijeme berbe trebate pripaziti da peteljka bude zelena, sve bobice jednake boje, zdrave i ne previše zbijene. Što je peteljka zelenija, grožđe će duže trajati.

Čuvanje grožđa
Želite li dulje zadržati grozdove raširite ih u nisku i široku košaru, tako da oko njega slobodno kruži zrak.

Ukoliko je grožđe jako zrelo, stavite ga u hladnjak u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Izvadite ga pola sata prije jela. U zamrzivaču bobice bogate vodom potamne i brzo se pokvare.

Želite li sačuvati nekoliko grozdova , otkinite bobice, prerežite na pola i izvadite sjemenke. Napravite sirup tako da prokuhate 10 grama šećera na decilitar vode. Kad se sirup ohladi, prelijte bobice, zatvorite ih i stavite u zamrzivač posudu nemojte napuniti do vrha (ostavite barem 2 cm od vrha). Tako spremljeno grožđe možete čuvati i do 9 mjeseci.

Možete izabrati bilo koju od svojih omiljenih sorti grožđa – redovito ga jedite i imat ćete višestruke zdravstvene koristi od njega i održati vitkost.





Komentari

+2
 
Moje omiljeno voće. Šteta što mu je uvijek tako visoka cijena. Volim ga najviše samog ili u kombinaciji sa sirom (bijelo).

  • dragica76
  • 17.8.2013 13:20:44
  • Bodova: 41928
  • offline
obožavam ga a užasno je skupo

  • mvulinovi1
  • 17.8.2013 8:23:48
  • Bodova: 4509
  • offline
Volim grožđe.Moj otac je imao vinograd od 3000 vinovih loza i uživala sam s roditeljima radeći ga.

  • buuu
  • 14.3.2013 14:18:04
  • Bodova: 13123
  • offline
nisam znala..bila sam uvjerena da je grožđe zbog slatkoće prepuno voćnih šećera, i da je namirnica koja deblja, a ispda da pomaže i kod ublažavanja bolesti od kojih bolujem!?

  • irra
  • 18.10.2009 6:49:11
  • Bodova: 41920
  • offline
za zdravlje da al za vitkost NE!

  • slavka
  • 15.10.2009 16:23:31
  • Bodova: 287
  • offline
ja obožavam također grožš+đe i preporučila bih ga svim ljudima koji imaju problema sa probavom, jer zaista pomaže

  • _jagoda_
  • 15.10.2009 13:20:32
  • Bodova: 8599
  • offline
Joj ja obožavam bijeLo grožđe, mogLa bih ga jesti danima...mmm...tako je fino... Jedem ga i za doručak, uz bijeLi sir, Grabancijaš, joj kako mi je to fino...

Moderator(ica)
  • desert_rose
  • 15.10.2009 12:37:25
  • Bodova: 46130
  • offline
Grožđe obožavam u svim bojama i oblicima, a naravno i sve proizvode od njega, super da je k tome još i korisno. Malo me zbunilo ono kombiniranje s mlijekom, krastavcima, itd. Zar bi to stvarno nekome palo na pamet? Mogla sam zamisliti dinju i grožđe zajedno u nekoj voćnoj salati, ali ako kažu da to treba izbjegavati, onda neću. Dobro je i svako za sebe. :-)

  • bogatunka
  • 15.10.2009 11:58:20
  • Bodova: 2035
  • offline
zaboravili su da se od grožđa radi i fino vino...super volim ga,a imamo i vinograd.

  • chadjava
  • 15.10.2009 11:51:36
  • Bodova: 49841
  • online
Dobro je za krvnu sliku, a deblja

 


 

žena.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice žena.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice žena.hr kliknite na "Slažem se".