23.1.2012 | Autor: žena.hr

7 pravila traženja posla koje biste trebali prekršiti


Više ne vrijede tipična pravila, pa isprobajte nove taktike


7 pravila traženja posla koje biste trebali prekršiti


Tipična pravila traženja posla koja su nekada vrijedila, u današnjem sve kompetitivnijem tržištu više ne vrijede. Nekada davno mogla se samo ispuniti prijavnica za posao i onda čekati odgovor, no danas kompanije zapošljavaju bez nekih jasnijih pravila. S obzirom na to, otkrit ćemo vam nekadašnjih sedam uvriježenih pravila koja biste u današnje vrijeme trebali prekršiti:


1. Prijavite se samo ako zadovoljavate sve uvjete

Tvrtke koje traže specifičan stupanj edukacije, vještine i iskustva za neko radno mjesto, vjerojatno su puno fleksibilniji nego što si mislite. Ponekad su opisi radnog mjesta i potrebnih uvjeta samo okvirni ili čak nisu potpuno točni. Ako zadovoljavate većinu uvjeta – prijavite se za posao ili pošaljite svoj životopis svejedno.

2. Masovno šaljite svoj životopis da biste si povećali šanse

Ako bacite dovoljno špageta na zid, nešto će ostati zalijepljeno, zar ne? Takav stav je u današnje vrijeme potpuno kriv. Radije obavite domaću zadaću na manjem krugu tvrtki i prilagodite svoj životopis i pismo zamolbe specifičnim potrebama tih organizacija – to je puno efikasniji način da pronađete posao.

3. Naglasite svoje obrazovanje

Stupanj obrazovanja je važan, ali nije presudan i najčešće se ne prosuđuje po njemu. Poslodavci puno češće žele vidjeti volju za radom, kreativnost i radno iskustvo – bilo kakvo radno iskustvo. Čak i ako se radi o poslu u potpuno drugoj branši ili volonterskom iskustvu – jer to pokazuje vašu volju i sposobnost da radite. Ako to nemate, teško ćete uspjeti naći dobar posao.

4. Nemojte nazvati

Naravno, poslodavci često inzistiraju na tome da ne žele pozive (Nemojte nas zvati, zvat ćemo mi vas). Međutim čekanjem na odgovor bez ikakvih reakcija isto nećete daleko dogurati. To je zastarjelo pravilo koje više ne vrijede. Kada čekate, vi ne radite. Ako tjedan dana kasnije nazovete, niste naporni – a pokazat ćete da vam je stalo. Samo nemojte otići u drugu krajnost i početi dosađivati...

5. Iskoristite intervju da govorite samo o sebi

Možda ste čuli da biste trebali intervju iskoristiti kako biste impresionirali poslodavca svojim vještinama i osobnošću. Međutim, jednako je važno i pokazati interes za tvrtku o kojoj se radi – saznati ponešto o njoj i o tome također razgovarati – o perspektivii firme, kako vi možete pridonijeti boljoj budućnosti tvrtke. Važno je i raspitati se o radnom mjestu za koje se prijavljujete – kako će vam izgledati dan, kakva je radna atmosfera... Zapamtite da i vi njih, na neki način, intervjuirate – pa pripremite nekoliko pitanja pomoću kojih ćete lakše odlučiti je li ovo posao koji zaista želite. Postavljanje dobrih pitanja o tvrtki pokazat će poslodavcu da ste zainteresirani i proaktivni.

6. Budite neodređeni što se plaće tiče

U današnje vrijeme nije najpametnije "plesati" oko tog pitanja, jer će mnogi poslodavci srezati broj prijavljenih osoba upravo prema odgovoru na pitanje – koliku plaću očekujete ili koliko trenutno zarađujete. U redu je dati okvir željene plaće, ali definitivno nemojte pretjerivati, niti se podcjenjivati. Ako vam baš i nije ugodno razgovarati o plaći, možete pokušati izbjeći to pitanje  sve dok ne saznate što biste sve točno trebali raditi.

7. Nemojte ponovo kontaktirati firmu ako su vas odbili

Ako ne dobijete posao, to samo znači da je netko bio prikladniji za to radno mjesto u tom trenutku. Sasvim je u redu – čak može biti i korisno – dati im do znanja da ste vi svejedno još uvijek zainteresirani raditi ondje. Nakon "odbijenice", uzvratite kratkim mejlom zahvale što su vam dali priliku i dajte im do znanja da ste svejedno zainteresirani za rad u njihovoj tvrtki te da vas imaju na umu za slijedeće radno mjesto koje će se možda otvoriti. Moguće je da se osoba koju su uzeli neće snaći na tom novom radnom mjestu, a u tim situacijama poslodavac će se odlučiti za novu osobu - i to onu s kojom već ima nekakav odnos – a to ste upravo vi. Ako se to i ne dogodi, isto vrijedi i ako se otvori neko novo radno mjesto.
Izvor: monster.com
Komentari

+2
 
  • goga_
  • 23.1.2012 23:39:09
  • Bodova: 82011
  • offline
upravo tako sve smo to već čuli,pročitali a i doživjeli....

  • astoria
  • 23.1.2012 21:57:42
  • Bodova: 17205
  • offline
Pretpostavljam da ovo svi znamo...nista novo

 


 

žena.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice žena.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice žena.hr kliknite na "Slažem se".