19.12.2009

Ususret blagdanima – slastice od čokolade, cimeta i badema


Zasladite ove blagdanske dane ukusnim desertima


Ususret blagdanima – slastice od čokolade, cimeta i badema

Još ste u potrazi za kakvim receptom kojim namjeravate obogatiti blagdansku trpezu? Nešto fino, slatko, raskošna delicija kojom ćete iznenaditi najbliže, a po mogućnosti da ne zahtijeva baš sate i sate pripreme.

Souffle je pravi izbor, a ako ste ljubitelj čokolade, onda dakako taj ukusni nabujak kojem je nemoguće odoljeti mora biti čokoladni. Restaurant "Zigante" u Livadama u Istri,  koji je prvi hrvatski restoran specijaliziran za jela od istarskog tartufa, za portal Žena.hr  predlaže odličan souffle, svakako ga preporučujemo.

Souffle od čokolade i crnog vina
Namirnice potrebne za pripremu (za cca. 8 osoba):
0,03 dcl crnog vina
0,145 g čokolade
0,200 kg maslaca
0,140 kg šećera
4 jaja
0,140 kg brašna
 
Postupak:
Namazati keramičke (limene) kalupe otopljenim maslacem i posipati oštrim brašnom. Čokoladu i maslac otopiti na pari uz povremeno miješanje. Jaja i šećer pjenasto istući (mikserom). Otopljenu čokoladu dodavati u pjenasto istučena jaja uz neprestano miješanje. U dobivenu smjesu dodati crno vino i promiješati , dodati brašno i lagano promiješati. Dobivenu kremu staviti u kalupe i peći u zagrijanoj pećnici na 220 °c oko 7-9 min. (Ako desert treba biti sa tartufima dodajte samo 10 dkg svježeg bijelog, odnosno crnog tartufa.)
 
Cimet – miris božićnih kolača i slatkiša
 

Jedan od najpopularnijih začina, koji će mnoge ponajprije podsjetiti na božićne blagdane kada po njegovoj slatkasto-ljutoj aromi zamirišu kolači. Cimet ima i ljekovita svojstva, smatra se da pomaže protiv prehlade i gripe, a poznati je i kao lijek za probavne smetnje. On je ukratko rečeno, fini začin koji prekrasno miriše i još k tomu povoljno utječe na naše zdravlje. Cimet se odlično slaže s jabukama, to je dobitna kombinacija za svaki kolač, prava poslastica! No, ovaj put predlažemo vam istu kombinaciju, ali u drugom desertu, također vrlo ukusnom, a to je džem od jabuke i cimeta, koji se proizvodi u Istri, u sklopu posebnog programa koji je Zigante predstavio hrvatskom, ali i inozemnom tržištu.

„ Zigante delice džemovi i voćni namazi proizvedeni su na tradicionalan način od na suncu dozrelog mediteranskog voća, te slatkastog povrća (mrkve, bundeve i rajčice). Proizvedeni su isključivo od svježih plodova, bez dodataka sredstava za poboljšanje okusa, umjetnih boja i konzervansa, te bez sredstava za želiranje. Ti niskokalorični proizvodi ne sadrže ni limunsku kiselinu već samo svježi prirodni limun. Zigante delice džemovi upotrebljavaju se kao slatki namaz na kruhu, tostu ili keksima, u kombinaciji sa sladoledom ili kao dodatak u pripremi sladoleda. Uz malo mašte ovim se visokokvalitetnim slatkim namazima mogu kreirati razni raskošni kolači i slastice", objašnjava Renata Dabac, vlasnica trgovine „Zigante tartufi“ u Zagrebu.   

Tradicionalni korčulanski kolač Amareta
Bez badema su nezamislive blagdanske delicije. Bogat je mastima, mineralima, vitaminima, ali i visoke kalorijske vrijednosti, pa ipak pripazite na konzumaciju  prhkih kolačića s bademima. Posebice je omiljeni sastojak tradicionalnih autohtonih kolača u Dalmaciji i na otocima, gdje se načini njihove pripreme i danas ljubomorno čuvaju. Poznati su tako originalni slatkiši, rađeni po bakinim receptima i čuvani kao najstrože tajne, a koji su nezaobilazni u gastronomskoj ponudi otoka i grada Korčule. To su amarete, kolači zlatne boje i neodoljivog okusa u kojem dominiraju mljeveni mindoli, odnosno bademi. I ovih će se blagdana naći na trpezama ne samo Korčulana nego i svih onih koji su barem jedanput okusili taj bogat okus amareta, kolača u koji idu i jaja, a upotpunjen je koricom limuna i naranče.  

(M.G.)





Komentari

+2
 
  • zeljak
  • 21.12.2009 9:34:11
  • Bodova: 33
  • offline
da to mozda nije 3 dlc crnog vina i 145 gr. čokolade? :)

  • dragina
  • 21.12.2009 7:58:44
  • Bodova: 14501
  • offline
[QUOTE=ella87]kako bih sad mogla ovo da pojedem.....njammmmiiii [/QUOTE] he he he ...i jaaaaa......

  • lomic
  • 20.12.2009 19:07:46
  • Bodova: 3206
  • offline
Za praznike ne mislim na dijetu, to ćemo ionako morati u sljedećoj godini! :-))

  • ella87
  • 19.12.2009 14:43:13
  • Bodova: 5075
  • offline
kako bih sad mogla ovo da pojedem.....njammmmiiii

  • foxy
  • 19.12.2009 14:33:38
  • Bodova: 46
  • offline
mmmm... taman sam skinula 15 kg.od trudnoče...sve me strah blagdana i kolača :)

Moderator(ica)
0,03 dcl crnog vina i 0,145 g čokolade ? Jeste sigurni ?!?

 


 

žena.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice žena.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice žena.hr kliknite na "Slažem se".