25.9.2013 | Autor: M.G.

Starinski recepti za zdravu, prirodnu zimnicu - sušeno voće


Sušene breskve, šljive, jabuke - to su delicije posebnog mirisa, okusa, pa i izgleda, a jednostavno ih je pripremiti


Starinski recepti za zdravu, prirodnu zimnicu - sušeno voće

Kad nema marmelade, dobre su i suhe smokve ili možda ipak sušene breskve. A i jedno i drugo pripremljeno po starinskim receptima, posebna je jesensko-zimska poslastica kojoj teško mogu odoljeti i mlađi i stariji ukućani. Od voća mogu se pripremiti sušene šljive, jabuke, kruške, kajsije, breskve, višnje, trešnje, smokve, grožđe. Sušeno voće može se konzumirati samo ili u obliku kompota.

Sušeno voće važan je sastojak i u konditorskoj industriji kao dodatak slasticama i pecivima, za proizvodnju žitarica, voćnih čajeva, kao dodatak sladoledu, voćnim salatama, čokoladi. A što je najvažnije, sušene breskve, sušene šljive, jabuke… to su delicije posebnog mirisa, okusa, pa i izgleda, a tako ih je jednostavno pripremiti. A svakako ne treba zaboraviti da se za razliku od nekih drugih postupaka čuvanja hrane, u osušene proizvode ne dodaju nikakva kemijska sredstva, pa se osušeni proizvodi, a to može biti ne samo sušeno voće, nego i povrće ili ljekovito bilje, smatraju zdravom hranom.

Sušene šljive  

Prije sušenja trebate odabrati zrele, ne premekane šljive, i najbolje da su velike jer se sušenjem jako stisnu. Operite ih i skinite im peteljke. Prije sušenja, šljive možete nakratko staviti u kipuću vodu  da skinete voštani sloj. Tim postupkom šljiva se brže suši i duže zadržava miris i okus. Možete ih sušiti na suncu ili u pećnici. Obično se na suncu suši od 3 do 5 dana. Šljive ne smiju biti vani po noći, niti tijekom ranih jutarnjih sati da ne bi poprimile vlagu iz zraka.

Kako sušiti šljive u pećnici?

U standardnoj pećnici postupak sušenja obavlja se na višim temperaturama (50-70°C) s kratkim periodima sušenja uz otvorena vrata. Vrata pećnice treba naime povremeno otvarati kako bi izašla vlaga. Najpogodnije za sušenje su nove pećnice koje imaju opciju zagrijavanja ventilacijom jer omogućavaju ravnomjerno strujanje zraka, odnosno sušenje. Suhe šljive se pred kraj izlože nakratko temperaturi iznad 100°C kako bi se spriječilo daljnje kvarenje. Šljive možemo sušiti s košticom ili bez nje ili ih raspoloviti prije sušenja. Ovisno o tome sušenje traje od 15 do 19 sati. Šljive se nakon sušenja spremaju u staklenke ili vrećice, na hladno i suho mjesto.

Sušene breskve

Još jedna poslastica iz tradicionalne zimnice kakvu su pripremale naše bake. Osim svježa, kao sok ili u kompotu, breskva je iznimno ukusna i u svojoj "osušenoj" varijanti. Marmelada, džem ili slatko od breskve mogu se koristiti  u svako doba godine, ne samo ljeti kad im je sezona. Sušene breskve također su izvor korisnih sastojaka za organizam i mogu se jesti tijekom cijele godine.

Za pripremu se obično uzima mjera od pet kilograma, breskve trebaju biti zrele, ali ne mekane. S njima treba oprezno postupati da se ne oštete. Prije sušenja operu se i po želji ogule ili ostave neoguljene. Ako se gule, treba ih uroniti u kipuću vodu oko pola minute i odmah zaroniti u hladnu vodu. Tako će se kožica odlijepiti od mesa i lako će se oguliti. Nakon toga prepolove se na dva dijela. Suše se na suncu, a tijekom noći treba ih unijeti u kuću da ne bi upile vlagu. Osušena breskva treba imati istu boju kao i svježa. Spremaju se u staklenke.
 


Sušene smokve

Smokve su najtraženije upravo sušene, iako ih dakako svi volimo jesti i kao svježe plodove. Iznimno su hranjive i koriste se kao razne prerađevine , primjerice, pekmez, marmelada, sirup, smokvenjak, rakija, vino od smokava, slatko od smokava, kompot. Za sušenje su najbolje bijele sorte, ili bjelice. Plodovi namijenjeni za sušenje moraju biti potpuno zreli, zdravi, ne smiju biti mokri od kiše ni vlažni od rose.

Nakon berbe smokve se sumpore, i to tako da se unose u komore ili druge prostore (drvene bačve ili bilo koje druge drvene posude), gdje je onemogućen izlaz sumpornog dima. Tom se mjerom sprječava pojava plijesni, gljivica, bakterija, muha, odnosno, procesi vrenja, oksidacije, truljenja i promjena boje plodova. Nakon sumporenja smokve se suše, najčešće starim, tradicionalnim načinom na suncu. Stalno ih treba prenositi iz otvorenog u zatvoreni prostor, i to obavezno noću kako bi ih se zaštitilo od vlage. Može se preko noći nastaviti postupak sušenja u sušnici, to je tzv.kombinirano sušenje, danju na suncu, a noću ili kad je kišno u sušnici.

Sušene jabuke

Ukusna i zdrava grickalica za zimske dane i noći. Priprema je također jednostavna. Jabuke narežite na ploške ili tanke kriške. Potopite ih u litru vode razrijeđene  sa sokom od jednog limuna da ne pocrne. Posušite, stavite na tepsiju koju ste obložili masnim papirom, pospite cimetom i sušite u pećnici na 50 do 60 C, pet, šest sati. Ili ih sušite na zraku, tri do četiri dana. Čuvajte ih u staklenkama koje ste dobro zatvorili.

(M.G.)
Foto: © Christian Jung - Fotolia.com
Fr Antunes / Foter / CC BY-NC-SA




Komentari

+2
 
  • lill_lilly
  • 21.12.2013 11:49:06
  • Bodova: 85950
  • offline
suho voce...zakon!!

  • sigo
  • 9.10.2013 9:42:34
  • Bodova: 4049
  • offline
ajme, obožavan sve suho voće, uvik su mi priruci, ja se gušim u smokvama, najdraže su mi

  • kstivicic
  • 7.10.2013 20:01:30
  • Bodova: 978
  • offline
Obožavam suhe smokve i grožđice ali ih nažalost više ne smijem zbog dijabetesa.

  • joe7
  • 27.9.2013 12:01:02
  • Bodova: 17105
  • offline
obožavam sušeno voće. najdraže su mi brusnice, jabuke i banane. papaja tako-tako, možda je preslatka- više je zamjena za žele bombone.

  • ecume
  • 27.9.2013 10:36:19
  • Bodova: 4783
  • offline
Nikad čula za sušene breskve, ali sigurno bih voljela!

  • pisica
  • 26.9.2013 11:59:32
  • Bodova: 4626
  • offline
Sušene smokeve mljac. Kao i ananas, datule, kokos. Ostalo voće npr. šljive koristim za kompote ili kod kuhanja ili pripreme kolača. Breskve nisam probala.

  • erik
  • 26.9.2013 7:49:38
  • Bodova: 9887
  • offline
volim sušeno voće, kupujem ga naravno , jednom smo prilikom morali praviti sušene jabuke za roditeljski u školu , to je dugotrjan proces, puno posla , puno potrošene struje a rezultat jedna mala zdjelica sušenog voća, skupoooo

Obožavam svo sušeno voće. Tata mi svako ljeto osuši par kilograma smokava - bez ikakvog šečera.. i budu mi fenomenalne! Grožđice, brusnice, kolutove ananasa i datulje jedem dok treniram. (u toku nekog višesatnog treninga - hodnje - ...) Marelice nakon teninga. Od suhih šljiva kuham kompot. Jabuke i kruške jedem doista rijetko, a breskve nisam nikad probala.

  • merida
  • 25.9.2013 22:01:02
  • Bodova: 4321
  • offline
Obožavam sušene marelice i brusnice. Smokve isključivo moraju biti jako mesnate i ukusne da bi ih mogla jesti. Ostalo sušeno voće ne volim.

  • perlica05
  • 25.9.2013 21:38:19
  • Bodova: 5745
  • offline
volim sušene smokve

 


 

žena.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice žena.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice žena.hr kliknite na "Slažem se".