18.7.2010 | Autor: žena.hr

Što, kako i gdje na Sziget festivalu?


Mali vodič o svemu što trebate znato ako ste se zaputili na popularni festival u Budimpešti


Što, kako i gdje na Sziget festivalu?

Sziget Festival je najveći i najduži festival u Europi. Pet (plus jedan) dana muzike, filma, sporta, izložbi, kazališta garantira dobar provod. Sam festival održava se od 11. do 16. kolovoza na otoku na sjeveru Budimpešte.

Kako doći na Sziget?  Dosad je najpovoljnije iz Hrvatske bilo putovati vlakom. Vlak iz Zagreba obično vozi na Keleti Pu (Budimpešta ima još dva kolodvora - Nyugati Pu i Deli Pu). Blizu je podzemna (crvena linija) kojom se ide do Batthyany téra, a tamo se prelazi na HEV (brza gradska željeznica) koja vozi do stanice Filatorigat, a tamo već ima gomila ljudi koja ide na Sziget.

Karte za podzemnu i HEV su vrlo jeftine i ne isplati se švercati, jer su kontrole česte i efikasne. Ako se dolazi autobusom, procedura je slična. Pri dolasku osobnim autom, potrebno je doći na cestu br. 11 i krenuti u smjeru Szentendre-a, skrenuti desno na Mozaik ulicu i to je to.

Smještaj - iako postoji predviđena mjesta za kamping (besplatan za posjetioce festivala, uz barem dvodnevnu kartu), taj dio se popuni već prvog dana, stoga se šatori mogu naći i na najčudnijim, a najkorisnijim mjestima (uz WCe, tuševe…). Također postoji i dio gdje se mogu rentati šatori, ali nije proporučljivo osloniti se na to, jer obično ti šatori odu prvi. Unutar granica festivala postoje već spomenuti WCi i tuševi (koji se čiste redovito i najbolje je uhvatiti priliku neposredno nakon čišćenja), hrpa šatora s hranom i cugom po pristupačnim cijenama (pola litre pive cca 6 kn), te improvizirani dućani i voćarne s dobrim izborom festivalskih i inih potrepština, raznovrsni sportski sadržaji (bungee, free climbing, klizavi nogomet…). Ukoliko niste za kampiranje, na www.sziget.hu možete pronaći dobar i jeftin smještaj u hotelima, hostelima…

Što je zgodno ponijeti sa sobom na Sziget?
Šator, naravno. Vreću za spavanje + spužvu za plažu za ispod vreće. Baterijsku lampu, jer je jednostavno nemoguće pronaći pravi šator noću bez spomenute naprave. Iako je većina kemijskih (TOI-TOI) i ostalih WC-a opremljena guz-papirom, dobro je uzeti rolu u ruksak za svaki slučaj. Hranu i cigarete je dozvoljeno unositi na festival, dok je zabranjen unos bilokakvog pića (sok, alkohol…). Obavezna preporuka iskusnih Islandera, je uzimanje velike količine vlažnih maramica (jer neće Vam se svaki dan stajati u redu za tuširanje) i žvakaćih guma (jer neće Vam se svaku noć prati zubi). Iako je hrana na festivalu jeftina i u većini ukusna, dobro je ponijeti par konzervi (za svaki slučaj) ili potražiti šatore gdje se dijeli besplatna hrana (Krišna šator, Nestle…). Iako se kreditnim karticama nemoguće služiti u restoranima i barovima na festivalu, postoji nekoliko bankomata gdje ih možete iskoristiti.

Što nije zgodno ponijeti sa sobom na Sziget? Bilo kakve noževe ili oružje, alkohol, sokove (dozvoljeno je 2 l po osobi) i naravno drogu, bilo koje vrste, oduzet će Vam redari odmah na ulazu. Vjerujte, to pišem iz osobnog iskustva. A nije ni lijepo kad Vam redar prekopa i izvadi sve stvari iz ogromnog ruksaka, pa ih onda na brzinu treba sve natrpati natrag unutra.

Više informacija možete saznati na: www.szigetfestival.com

Preuzeto s: terapija.net

Komentari

+2
 
 


 

žena.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice žena.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice žena.hr kliknite na "Slažem se".